Home > Stiftlassen > Short cycle stiftlassen

Loading

Short cycle Stiftlassen


“Short cycle stiftlassen” geeft een oppervlakkige (ondiepe) inbranding waardoor dit proces uitermate geschikt om lasstiften met Ø 3 tot en met 12 mm op dunne platen te lassen. De minimale plaatdikte moet hierbij 1/8 van de op te lassen draadeinden of andersoortige stiften zijn.

 

Deze stiften/draadeinden worden puntig uitgevoerd, zonder toevoeging van een aluminium balletje, om ervoor te zorgen dat de ontlading midden in de stift ontstaat en het smeltbad op de goede plaats ontstaat.

 

HET PROCES

De positieve pole wordt op het werkstuk geklemd. Vervolgens wordt het op te lassen draadeind, binnendraadbus of  in het stiftlaspistool gebracht en gepositioneerd op het werkstuk. Eventueel wordt er een keramische ring gebruikt.

 

Bij het inschakelen van de machine wordt er kortstondig een elektrische (vlam)boog tussen de stift en het materiaal getrokken waardoor het oppervlak van stift en werkstuk viskeus wordt. De stift wordt meteen daarna, meestal door een veer, weer met kracht in het lasbad op het werkstuk gedrukt.

 

Nadat de lastijd verstreken is, bij SC stiftlassen niet langer dan 0,1 sec, koelt het lasbad weer snel af en is het totale oppervlak van de flens van de stift versmolten met het werkstuk.

Short cycle Stiftlassen - de methode


Stap 1

Het draadeind wordt op het werkstuk geplaatst.

Stap 2

Het draadeind wordt opgetrokken, terwijl er stroom doorheen gaat. Er onstaat een vlamboog.

Stap 3

De vlamboog doet de onderkant van het draadeind en het werkstuk smelten.

Stap 4

Het draadeind wordt teruggeplaatst in het smeltbad.

Stap 5

De verbinding is onstaan. Proces  Short Cycle stiftlassen
 Minimum sheet thickness t  Minimaal 1/8 van de diameter van het op te lassen materiaal
 Maximum stud diameter d for welding from  12 (16)  ↓
 different positions  6  ←
   8  ↑
 Suitable surface conditions¹)  Bright metal, rolling skin, primer suitable for welding, surface rust,
   thin layer of oil, zinc coating
 Common applications  Studs from M 6 to M 12 in downhand position, especially with
   automatic feeding of studs

¹) Hier kunnen we alleen algemene aanwijzingen zonder enige verplichting of garantie van onze kant geven. De voorwaarden moeten  in elk individueel geval worden getest. Over het algemeen geldt dat voor kortere lastijden een schoner oppervlak vereist is. De beste resultaten worden behaald altijd op blank metalen oppervlakken.